Foto's winterbescherming

Winterbescherming

102109-1-aanbrengen-thermohoe.jpg102109-2-aanbrengen-thermohoes.jpg102109-3-aanbrengen-thermohoes.jpgpagina-foto-warmtekabel.jpg2__28_1_ms2.rvf_2.jpgmb_0_394_l__ms2.jpg

Vorstbeschermingshoezen

Verzorging

Waarvoor te gebruiken

De winter beschermingshoezen zijn te gebruiken voor vorstgevoelige planten met name de subtropische planten die in België verkocht worden. Deze planten kunnen vaak een vorst niveau aan tot ± -10 graden vorst.

De winterbeschermingshoezen worden vaak gebruikt voor Olijfbomen, Palmen en andere vorstgevoelige planten. De winterbeschermhoes beschermt de boom tegen invloeden van wind en koude. Het is de combinatie van wind, kou en de zon die voor schade kan zorgen aan uw planten. Het is dan ook verstandig om de betreffende plant uit de luwte van de wind te plaatsen. Kortom de standplaats dient bij de aanplant al zorgvuldig bepaald te worden. Planten in buitenbakken zijn gevoeliger voor vorst dan de planten in de vaste grond en deze verdienen dan ook alle aandacht in een vorstperiode.

Voorbereiding:

Voordat de winterhoes wordt aangebracht dient er, afhankelijk van welke boom of plant, enige voorbereiding getroffen te worden. Bij palmen is het belangrijk dat de speer extra bescherming krijgt tegen vocht. De kroon kan over de speer heen samengebonden worden. Bij Olijven en vergelijkbare boomsoorten dienen scherpe delen beschermt of verwijdert te worden voor behoudt van de hoes.

Hoe breng ik de hoes aan:

  • Zorg dat u met minimaal 2 personen de winterhoes aanbrengt, op deze manier heeft u de optimale controle over de hoes.
  • Bij grote of brede planten en bomen is het verstandiger vooraf een zijde dicht te maken. De hoes een klein stukje dicht ritsen, dan de koord aantrekken en het koord er omheen wikkelen voor een stevige afsluiting.
  • Nu kan de winterbeschermhoes over de boom of plant getrokken worden.
  • Mocht de plant in een plantenbak staan kunt u de hoes ook proberen over de plantenbak te trekken. Een plantenbak dient wel voorzien te zijn van binnenisolatie. Is dit niet het geval dan is het isoleren van de bak aan de buitenzijde gewenst.
  • De Rits sluiten van boven naar beneden.
  • Koord aan de onderzijde goed aantrekken.
  • Wanneer de plant/boom niet beschut staat is het zeker raadzaam om de hoes extra aan te spannen met touw zodat het doek onder spanning komt te staan en waardoor het niet kan wapperen. Dit is natuurlijk zeker noodzakelijk bij harde windvlagen (zeker belangrijk voor de grote hoezen).
 

Opmerkingen

Deze speciale hoezen zijn gemaakt van ademend vliesdoek en hebben een handige ritssluiting.

De boomjas wordt aan de boven- en onderzijde met een koord geopend en gesloten.

In combinatie met een verwarmingskabel een uitstekende manier om uw palmboom of olijfboom te beschermen tegen de vrieskou.

Het advies is om tijdens de vorstperiode regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

Dit voorkomt onnodig bladuitval.

Op een windstille dag bij gematigde temperatuur mag de hoes een paar uur geopend worden zodat het goed kan ventileren.

En zodat er licht toevoer is. Het luchten/of ventileren is in de winterperiode erg belangrijk!

De hoes zorgt ervoor dat de bladeren beschermd blijven tegen de zon en wind, en dus tegen het uitdrogen.